Tentamen, numero uno!Oj, vad det var skönt att få komma hem till vårt kära hemland efter tre veckor här nere. Även om det bara i realiteten rörde sig om ~36 timmar effektiv "hemmatid" så var det verkligen behövligt. Att komma hem till vänner och familj kan liknas vid att släppa på en tryckventil, att få lätta lite på trycket och tänka på andra saker än allt det som uppfyller ens liv här nere. Därför anlände vi till basen i söndagskväll med nyladdade batterier, redo att ta itu med kommande vecka!
Imorgon är det första tentan som gäller. Det gäller ämnet "Avionics" och innefattar alla elektriska- hydrauliska-,  och mekaniska, mätare, instrument och dylikt som går att finna på en helikopter. Dessa skall vi kunna ner på detaljnivå och dessutom sätta in i större sammanhang, så det har krävt en hel del studietimmar, kaffe och frågestunder för att få alla detaljer och benämningar att fästa i hjärnbanken. Särskilt då vi studerar fler ämnen parallellt, såsom nämnts i tidigare inlägg!

Alla känner hur som helst att det ska bli "skönt" att faktiskt få skriva av sig sin första tenta och kanske få lägga ett ämne till arkivet, för att kunna ta sig an nästa, i vår gemensamma strävan efter möjligheten för oss att få påbörja Basic Helicopter Training till sommaren.

Trots att det under de inledande veckorna verkligen var en anpassningsperiod för oss alla till allt nytt här nere, inte minst studietempot och -kraven, så känns det nu mer och mer som att det här håller på att bli en vardag. Och det känns väldigt skönt.


Nu kör vi!

/Helikopterkadetterna

Den instabila processen.

http://www.youtube.com/watch?v=HrsGM0PzQFo

Nya uppenbarelser om helikopterns värld:

En mycket god vän och kadettkamrat till oss, sade för inte så länge sedan att helikopterpiloten är det enda som står emellan en helt instabil process och totalt haveri. Idag fick vi förklarat för oss hur sant detta påstående kanske kan vara:  

Under de senaste lektionerna inom aerodynamik har vi gått igenom vad som händer med helikoptern och rotorbladen då man övergår från hovrande flygning till flygning med fart framåt. I något förenklat utförande så rör man styrspaken (cyclic control) framåt vilket gör att rotordisken också lutar så att en del av rotorns kraft trycker helikoptern framåt. Detta innebär även att man tappar lite lyftkraft och man måste därför öka lyftkraften genom att höja stigspaken (collective control). Så långt är allt ganska enkelt.  

När helikoptern väl börjar röra sig framåt så uppkommer dock ytterligare effekter. Fartvinden tillsammans med rotorns lutning gör följande med helikoptern. (I modeller där bladen snurrar motsols). 

-
Helikoptern kommer att vilja rolla åt höger på grund av att bladen, när de pekar bakåt, genererar mindre lyftkraft. Här kanske ni tänker att helikoptern borde luta bakåt om lyftkraften minskar på baksidan. Men här träder ett märkligt fenomen som kallas "Phase lag" in och gör att effekten verkställs först 90 grader senare, d.v.s. på helikopterns högra sida. Alltså kommer helikoptern vilja rolla 90 grader senare än man kanske först kan tro. Pilotens åtgärd blir då att föra styrspaken något åt vänster, för att kompensera för detta fenomen. 

-
Helikoptern kommer också att stegra sig. Detta beror på att de blad som åker båkat, med fartvinden, genererar mindre lyftkraft. Vid det här laget känner ni ju till lite om helikopterns konstigheter och har säkert redan räknat ut att eventuella effekter av denna minskade lyftkraft kommer att visa sig först 90 grader senare. Helt rätt, den minskade lyftkraften får först effekt då bladet pekar bakåt, vilket medför att helikoptern stegrar. Detta går givetvis också att undvika genom att röra styrspaken ytterligare framåt.

-
Helikoptern kommer också att börja stiga allt snabbare då farten framåt ökar men vi nöjer oss med detta för denna gång.


För att helikoptern skall kunna börja röra sig framåt behövs det alltså sammanfattningsvis, enligt teorin, att piloten först för styrspaken framåt, höjer stigspaken, för styrspaken ytterligare framåt och lite till vänster för att kort därefter sänka stigspaken.

Och då har man precis börjat sin flygtur och vi har kommit 5 sidor in i vår helikopterspecifika aerodynamikbok som är totalt 130+ sidor lång...Ett citat från en av dessa sidor kan vara på sin plats innan kvällsstängning av studielitteraturen:

"In contrast to fixed-wing aircraft, helicopters have the characteristics of responding very complicatedly to control inputs."

Men vi har hopp om framtiden, det finns många före oss som klarat detta!


På återseende!

/Helikopterkadetterna


Goes around, comes around!
Ibland kanske man inte borde sitta på meteorolgilektionerna och skämta om varningstecknet för vulkanaska som kan finnas i de rapporter man dagligen får under flygtjänst. Någon vecka senare kan något som kanske kan vara Karma slå tillbaka mot dig och dina kamrater.

Det är precis vad som har hänt oss. Vi är just nu strandade i Bückeburg, utan möjlighet att ta oss hem över helgen. Så nu inleder vi vår andra helg på raken här nere. Vi får se vad vi kan hitta på! Vill man plugga kan man ju göra det, men låt oss hoppas att det finns något annat vi kan sysselsätta oss med också. Det är ju ändå helg!

/Helikopterkadetterna


Dynamic Lift, Form Drag, Three Phase AC-Voltage, METAR and Longerons!

Nu har vi verkligen kommit igång och första tentan är bara 16 dagar borta!

Just nu läser vi fyra ämnen parallellt och hittills är det stor tyngdpunkt på Aviation English, dvs. Flygengelska. Här lär vi oss fraser, fackuttryck och det är egentligen en övergripande kurs som håller jämn fart med övriga kurser och fungerar som ett språkligt glidmedel för oss med hjärnor inställda på svenska eller tyska som modersmål. Ett ämne som uppskattas av oss alla!

Utöver flygengelskan så har vi lektioner i Avionics(flyginstrument, ellära, osv.), Aerodynamics(Varför flyger helikoptrar, hur ser luftströmmen ut över ett rotorblad? osv.) och Meteorology(väderrapportsystem, varm- och kallfronter, molnbildning, osv.). Om några veckor kör vi dessutom igång med Voice Procedures(Flygradiotabulatur, osv) och Air Law(Lufträtt). Kanske finns det plats för lite fritid(eller i alla fall egen träning) också?

Den senaste helgen stannade vi kvar i Bückeburg för att lära känna staden och vad som finns att finna i området! Helgen började på fredag eftermiddag med öppnande av internetabbonnemang, vilket innebär att vi numera har kontakt med omvärlden här nere. Oerhört skönt!
Lördagen inleddes med frukost inne i stan med Vår "Liasion Officer". En trevlig frukoststund som avslutades med att vi gavs ett antal frågor att besvara nästa dag, då det var fika och uppgiftsredovisning hemma hos vår LO och hans familj!

De flesta uppgifterna löstes ut med tragglande tyska, lite engelska och många glada miner. De glada minerna blev däremot något ansträngda när en av uppgifterna visade sig innebära en lättare bergsvandring som såg kortare ut på kartan än i verkligeheten... Men efter en välförtjänt vila och en lika välförtjänt vätskebalansering så var det inga konstigheter med det fortsatta uppgiftslösandet!

Lördagskvällen innebar grillning, tilltugg och skönt sällskap med våra äldrekullare som dessutom deltog i söndagens fika/uppgiftsredovisning. Det hela var mycket trevligt och det var en helg som gav en del lokalkännedom och kött på benen.

Kommande vecka fortsätter med full styrka och ser i stort ut likadan som förra veckan och egentligen alla andra veckor under "Basic Academics"(Plugg på lektionstid, plugg mellan lektionerna och plugg på kvällarna...). 

Förhoppningsvis har vi framöver möjlighet att med bild och text visa er hur en typisk dag under "Basic Academics" kan se ut!

Nu känns det som att det är dags för lite studiecirkel, Bundesheer-style!

'Tag!

/Helikopterkadetterna


Erste Woche!Efter en kortare första vecka på plats i Bückeburg är vi nu hemma på påsklov. Det känns därför som att det är på sin plats att redogöra för några av de oerhört många intryck som kastats mot oss de senaste fyra dagarna.

Efter en introduktion och lite käk i måndagskväll drog det hela igång på tisdagen. Efter ett kortare välkommnande och genomgång så sparkade de första lektionerna igång på tisdagseftermiddagen. Det är väldigt mycket nya intryck, så det är svårt för oss att uttala oss med precision ännu om allt vi upplever. Om några vecor kommer vi ha kommit in i lunken och kan kanske enklare beskriva vår tillvaro. Men visst känns det bra att ha kommit igång! Tempot är högt från början och det ska tydligen bli värre så nu gäller det att stålsätta sig!

Nåväl:


* Allt sker på engelska, vilket ställer ytterliggare krav på oss än vad den rena studiebelastningen innebär. Som tur är så är vi i den svenska kontingenten relativt välsmorda i det engelska språket, så vi har ännu inte upplevt språkbytet från svensk som något begränsande.
Dessutom blir ju munlädret bättre och bättre för varje dag som går. Några av oss har redan visat tecken på att börja tänka på engelska, vilket borde ses som positivt även om man kanske skrämmer sig själv ibland med ofrivilligt språkbyte! ;-)

*
Kulturkrockar är oundvikliga och dyker upp överallt. Framförallt inom mat- och utbildningsområdena. Det gäller att passa sig för den kontinentala vanan att doppa saker och ting i socker och frityr, man bör också se till att komplettera sin "middag" med lite extra för magen. En tysk middag motsvarar inte riktigt en svensk!

* Omfattningen och storleken på organisationen är också något som ibland slår oss. Att komma från ett mindre land som Sverige och vara en del av den tyska utbildningsorganisationen sätter verkligen saker och ting i perspektiv. Bara en sådan sak att antalet utexaminerade helikopterkadetter kan överstiga 100 individer om året och att man konstant ser och hör olika helikoptertyper i luften kring basen gör upplevelsen än mer intressant.

* Det är skönt med det helikopterfokus som man upplever redan efter 4 dagar på plats. Här är helikopterfrågan och allt som kretsar kring dess utveckling och förmåga det som styr. Det upplevs som oerhört inspirerande för oss svenskar. Att äntligen komma till ett ställe där allting styr mot helikopterverksamhet!


Snart är det dags att ta sig ner igen för en ny vecka. Håll ögonen och datorskärmarna öppna för nästa rapport från oss kadetter nere på kontinenten!

Tschüß!¨

/Helikopterkadetterna


RSS 2.0