GHU-0

Innan vi kan ge oss av mot Tyskland och Bückeburg, där själva flygutbildningen hålls, så har vi genomfört en förberedande utbildning som kallas GHU-0. Det är den första av tre GHU-skeden (som delas upp i GHU-0, GHU-1, GHU-2, där 1 är Tyskland och 2 är den "försvenskande" utbildningen efter Tyskland) och syftar till att starta igång vår ingång i Helikoptersystemet.

Under GHU-0 har vi vistats på Malmen och FlygS, där vi blev introducerade till Helikopterflottiljens organisation, vi har genomförde en årlig flygläkarundersökning och andra mindre utbildningspaket, såsom HLR-utbildning, osv. Efter Malmen spenderade vi en vecka på Luftstridsskolan i Uppsala, där vi kickstartade igång den engelsktalande delen av vår hjärnor med en intensivkurs i flygengelska. Det var mycket uppskattat eftersom vi kommer att gå en utbildning i Tyskland som kommer att genomföras helt på engelska. 

Under vår sista vecka på GHU-0 delade vi vår tid mellan Ronneby/Karlskrona och Esbjerg i Danmark, där vi genomgick HUET. Det var en riktigt bra utbildning som gav många viktiga lärdomar som vi förhoppningsvis aldrig kommer att behöva använda!

Och efter tre veckors ledighet håller vi nu på att packa det sista i våra resväskor. Nästa vecka bär det av till Tyskland, nästa vecka sparkar vi igång den efterlängtade utbildningen som förhoppningsvis på sikt kommer leda oss till Vingarna!

På återseende!

/Helikopterkadetterna

Innan GHU
Låt oss snabbt gå igenom vad vi har gjort hittills, innan vi påbörjar vår GHU (Grundläggande HelikopterUtbildning).

Som helikopterpilot i Försvarsmakten är du även officer och går därför på Officersprogrammet, i Försvarshögskolans regi, på Militärhögskolan Karlberg. Detta gör du tillsammans med alla andra kadetter som utbildar sig till Taktisk-/Operativ Officer inom alla delar av försvaret. Innan man börjar på Karlberg så måste man först söka till helikopterpilot och genomgå ett antal olika fysiska, mentala och medicinska tester, utvärderingar och intervjuer. Vad de innebär och hur det ser ut, kan ni läsa mer om här.

På Karlberg läser man tillsammans med kadetter ur alla andra vapengrenar och -slag. De ämnen som man studerar är Krigsvetenskap (Taktik, Strategi, Säkerhetspolitik, m.m.), Ledarskap (Gruppdynamik, Ledarstilar, Ledarskap i svåra situationer, m.m.), Fysiskt Stridsvärde (Kosthållning, Träningslära, Tillfälligt påverkande faktorer, m.m.) och Militärteknik (Sensorer, Ledningsteknik, Verkan och Skydd, m.m.). Utöver detta genomförs fysisk träning och engelskautbildning.

Efter tre terminer på Karlberg så beger sig alla kadetter ut på sina respektive funktionsskolor, så även vi, även om vår blir lite speciell då den ligger i ett annat land. I Tyskland och närmare bestämt på tyska arméns helikopterskola i Bückeburg. Innan vårt flyttlass går mot vårat södra grannland så har vi genomfört något som kallas GHU-0. Mer om det senare!


Ha det gött!
/Helikopterkadetterna


RSS 2.0