Fjorton dagar!

Det har dröjt en bra tid nu sedan det senaste inlägget. Det finns många anledningar till det, men låt oss istället berätta om vad som har hänt hos oss den senaste tiden!

Senast vi hörde av oss var vi i sluttampen av simualtorskedet och checkflights stundade. Samtliga i klassen lyckades genomföra checkarna med godkänt resultat och dessutom har vi klarat av 3 ytterliggare tentor i våra teoriämnen!

De senaste veckorna har vi därför spenderat i riktiga helikoptrar och med riktiga IFR-flygningar. Det har varit oerhört roligt att få flyga riktiga IFR-flygningar till stora och små flygplatser och samsas i luftrummet med stora Boeings och Airbusar, på ett helt annat vis än vad vi tidigare har upplevt.

Åtta stycken sådana flygningar skall gemomföras av varje elev innan det är dags för checkflight. Bland annat flög vi ett av flygpassen som en klassgemensam flygning med flera helikoptrar till Berlin Tegel, en av Tysklands större flygplatser som även ligger på ett större avstånd än vanligt från vår hemmabas. Flygpasset inleddes under sen eftermiddag, en elev flög dit, på plats tankade och åt vi middag, och sen flög en annan elev tillbaka till Bückeburg, när mörkret hade lagt sig.

Våra flygningar tar oss annars vanligen till 2-3 flygplatser i närheten av vår hemmabas, såsom exempelvis Bremen, Münster, Braunschweig, Celle, Rheine, Dortmund, osv. Det är roligt att se hur det fungerar på riktigt, till skillnad från den träning vi fått i simulatorn, och nu på sluttampen av IFR-skedet så känns det som att den IFR-träning vi har fått här nere har varit väldigt kvalitativ och gedigen.

Den första i vår klass (en svensk elev) har redan flugit sin sista checkflight för någon dag sedan, med godkänt resultat, och resten av oss väntar på möjligheten att själva visa vad vi får för. Sedan är det bara en sista tenta som står mellan oss och de bronserade arméflygvingarna!

Vi har dessutom haft besök av Överbefälhavaren under en dag, vilket var väldigt uppskattat och trevligt. Det är alltid kul att bli uppmärksammad, och att bli det av den allra högsta chefen är såklart något extra speciellt. Under en lunch fick vi möjlighet att prata med ÖB om vad vi tycker och tänker om utbildningen här nere, situationen på hemmaplan i allmänhet och hur det ser ut framöver för helikoptervapnet i synnerhet..

Tack för besöket ÖB, det var verkligen kul att du tog dig tid att besöka oss!
(Foto: Per Brissman)

Framgent stundar midsommar hemma i Sverige, checkflights, tenta i navigation, ankomst av nästa gäng yngrekullare (gamla JAS-piloter denna gång), officersexamen för den 216:e QRZN på Karlberg och examen för oss i Tyskland, i nämnd ordning!

Vi gör vårt absolut bästa ända in i det sista och med två veckor kvar till tysk examen så ser vi självklart fram emot att nå detta stora delmål på vägen att bli piloter i Flygvapnets helikopterbataljon!


Tschüss!
/GHU101

RSS 2.0