Utflykt i Bundesrepublik Deutschland!

Ja, det kanske är midsommar hemma i Sverige. Men det är det inte i Tyskland, och därför sitter vi här nere nu över helgen och pluggar, eftersom vi har två tunga tentor framför oss innan vi kan dra på oss våra flygoveraller. En på måndag och en på tisdag. Därav har uppdaterandet av bloggen blivit lite lidande, vi har mycket annat för oss!


Men låt oss backa bandet ett antal veckor, två närmare bestämt, och berätta lite om GHU 101:s utflyktsvecka i Tyskland!


Veckan syftade först och främst till att genomföra flygmedicinsk utbildning i Königsbrück, det tyska flygvapnets flygmedicinska centrum. Dessutom fick vi möjligheter att besöka städerna Berlin och Dresden, samt den stora flygmässan ILA2010 som lägligt gick av stapeln i Berlin samtidigt som vi fanns på plats.

Veckan inledes dock tidigt måndag morgon med bussfärd från Bückeburg i riktning mot huvudstaden. Väl framme i Berlin gjorde vi oss iordning på våra rum som vi fått på någon sorts militäranläggning i stadens yttre områden. Därefter var det busstransport in till stadskärnan som gällde för lite rundvandring, mat och allmäna trevligheter. Under dagen besöktes ett stadsmuseum och andra klassiska och oklassiska sevärdheter runtom i  staden. Här och var slog vi oss ner för en vilostund och kanske en svalkande dryck. För vissa ur sällskapet avslutades dagen runt 23-tiden. För vissa av oss, inte obetydligt senare!

Dag 2 innebar ett besök på ILA2010, en internationell flygmässa som alltid drar till sig många utländska och inhemska besökare, industrier, företag, arméer och flygvapen. För den flygintresserade fanns det tillräckligt mycket att titta på för att gå upp en ögonstorlek eller två. Det var både utställningar på marken (på plattan och i stora hangarer och tält) samt uppvisningar i luften. Flyguppvisningar som kan vara värda att nämna är bland andra A400M, A380, Eurofighter, Tiger, NH90, Bf-109, Me-262. Markutställningarna utmärkte sig med bland annat C5 Galaxy, B1B Lancer, Predator, AW101 Merlin och Red Bulls Cobra...

Resten av veckan spenderades i Königsbrück strax norr om Dresden. Där ligger, som sagt, tyska flygvapnets flygmedicinska centrum. under tre dagar fick vi uppleva hur vi reagerar under syrebrist på 25000 fot i en tryckkammare, en upplevelse som kan vara nog så viktig om vi i framtiden kommer tjänstgöra i områden på hög höjd (exempelvis Afghanistan). Dessutom ingick det även utbildning i spatial desorientering, vilket innebar att vi med en massa olika simualtorer och maskiner fick uppleva hur det vestibulära systemet kan luras och förvillas i olika situationer.

Det innebar mycket teori syftandes till att få oss att förstå och kunna relatera till det vi senare skulle få uppleva i praktiken. Till detta lades alltså en hel del olika sorters märkliga, intressanta och roliga upplevelser i ett antal olika situationer. En mycket bra och uppskattad utbildning, av såväl tyskar som svenskar!

Givetvis passade vi på att under våra lediga kvällar i Königsbrück besöka Dresden. En fantastiskt vacker stad som man har satsat oerhörda summor på att restaurera och bygga upp sedan återföreningen av Öst- och Västtyskland. Dresden gav verkligen mersmak för ett längre besök, någon annan gång!


Men nu ska vi fixa oss i ordning för att ta oss hem till våran äldsta kamrat som bor inne i byn. Det ryktas om ett substitutfirande av den svenska midsommaren med allt som hör därtill, minus sill.

Visserligen har vi många böcker och övningsuppgifter att läsa och lösa, men är det midsommar där hemma så ska vi nog kunna lösa ut något liknande här nere!

Glad midsommar!


/GHU 101Bilder från utflyktsveckan:ILA2010. Flygplanen var stora, mässområdet var större. Här kunde alla intresseområden och läggningar tillfredställas, så länge de hade med någon form av flygning att göra.

B1B Lancer, amerikansk strategisk kärnvapenbombare.

A400M gjorde, enligt uppgift, sin första offentliga uppvisningsflygning samma dag som vi var där. Stort och häftigt!

C5 Galaxy, ännu större och häftigare!

A380, störst och häftigast!

Tigern bjöd på en enastående flight display, bland annat med manövern på bilden som närmast kan beskrivas som en volt, snarare än en looping...

CH53G är en sådan vanlig syn där hemma i Bückeburg, att vi istället valde att vila i skuggan under ett parasoll och beskåda uppvisningen på avstånd. Dessutom hade vi ju redan sett ett antal genrep på hemmaplan veckorna innan!

Red Bulls Cobra drog blickarna till sig!

B52 Stratofortress, the one and only.

Givetvis kände vi oss nödgade att ta en gruppbild framför NH90:an.

Dresden är en otroligt vacker stad.

Sightseeing med bra lokalkännedom inbyggd i den svensk-tyska gruppen!

Kyrkan som byggdes upp efter återföreningen, efter att ha legat i ruiner i närmare 50 år(!) sedan kriget.

Ett antal olika sätt att få oss ur balans....
A day in the life of a BA-student

Efter mycket om och men slår GHU 101 äntligen slag i saken!

Här kommer till slut någon form av sammanfattning i text och bild av en helt vanlig dag, kanske en tisdag eller onsdag, under det inledande skedet som kallas Basic Academics. Vi har nu drygt två och en halv skolveckor kvar av "BA", innan vi går på sommarledighet för att sedan hoppa i våra flight suits och börja göra det som vi alla har väntat på så länge.

Mobilkameror har använts, så kvalitén blir därefter. Vi har varken tid eller ork att hålla på att fippla med systemkameror, upplägg och photoshopredigering, vi har annat för oss!

Luta er tillbaka och njut av vår vardag!

06.25
- Väckarklockan ringer. Man behöver nog inte säga så mycket mer om den saken. Hade man tur gick man och la sig i vettig tid kvällen innan. Oavsett vilket så skall morgonbestyr lösas och uniform tas på innan man kan lämna sitt rum för att inleda en ny dag på Heeresfliegerwaffenschule.

06.40
- Sömndruckna möts vi alla i korridoren. Inte mycket sägs. Någon är alltid sen. Därefter bär det av till frukosten som är något av en kulinarisk höjdpunkt och vi har för vana att äta i ungefär en halvtimme.

07.20
- Tandborstning. Det började som ett enmansprojekt men snart förstod resten av kontingenten vinsten med att borsta tänderna varje morgon. Det är sådant här som bygger god gruppgemenskap! ;-)

07.30
- Första lektionen inleds. Lektionerna är antingen i hederlig klassrumsvariant, i föreläsningsform eller framför datorerna under den datorstödda undervisningen, ILT (Integrated Learning and Training). I vårat värdland och dess Försvarsmakt är det av yttersta vikt att ordning råder. Detta måste veckans dagelev hantera. Bland annat skall han/hon två gånger varje dag(morgon innan lektionsstart och lunch) lämna in skriftligt styrkebesked gällande klassen till kompaniexpeditionen. I början av varje lektion skall dageleven skriva upp vilken lektion det är som skall genomföras, vilken klass vi är, hur många vi är och framförallt vilken lärare vi har. På whiteboarden i klassrummet där lektionen skall genomföras. Allt för att undvika missförstånd och för att... Ja, ordning skall råda. Und so weider.

09.00
- Morgonfika skall genomföras. Detta görs med fördel antingen i underofficersmässen nära lektionssalarna, eller i ett svenskt elevrum. Till elevrummet får man gå lite längre(vilket innebär kortare effektiv rasttid), men det har den fördelen att man serveras svenskt bryggkaffe och kan kolla på hjärndöda Youtube-klipp under tiden. Stort Maslow-värde, alltså.

09.45-16.30
- Dagen fortsätter med ytterliggare lektioner, lunchätande och en eftermiddag med samma upplägg. Kanske har man självstudier eller avdelad tid för fys. Under lektionstid avdelas en lång rast på förmiddagen, annars är det mest 5-10 minuters bensträckare mellan flödet av kunskap som skall uppslukas och tas till vara. Det kan bli rätt långa dagar emellanåt. Ibland kan det därför vara skönt att få vara för sig själv en stund och känna lugnet.

17.55
- Efter middag och en kaffe i matsalen anländer man åter till elevboendet för att fortsätta kvällen. Kanske med kvällsstudier, kanske med fys. Oftast en kombination av de båda. När man har fritid blir det mycket filmtittande, Sverige-kontaktande på MSN och Facebook, och vila. Då och då anordnas det grillkvällar, pubbesök och andra aktiviteter tillsammans med de andra eleverna på skolan. Det är alltid väldigt trevligt och mycket uppskattat att få lämna sin lilla bubbla och hitta på något annat!Så ser det alltså ut!

Hoppas att ni uppskattade denna inblick i våran vardag här nere på den tyska arméflygskolan. I sinom tid kan ni vänta er ett inlägg som berättar om våran resa till Berlin och Dresden, innehållandes besök i de båda städerna, en dag på den stora tyska flygutställningen "ILA2010" och framförallt; 3 dagar på den tyska flygvapnets flygmedicinska centrum för teoretisk och praktisk utbildning i effekter på kroppen vid syrebrist, spatial desorientering och annat mysigt!

Stay tuned!


/GHU 101


ETHB 021720Z 01009KT 9999 FEW050 20/10 Q1018 BLU+BLU+

Idag skrev vi exam i Meteorology. Det är alltid skönt att få ta en stor bit av den tilldelade studielitteraturen och skjuta undan(förutsatt att man får över 75% poäng i resultat) den till en avlägsen del av ens stora skrivbordsyta, för att ta itu med en ny.

Därmed har vi också för första gången avslutat ett ämne utan att inleda ett nytt! 

Det innebär också att vi nu bara har tre ämnen kvar innan sommaren anländer, och med den det ~12 månader långa flygskedet! Någonstans kan någon av oss då och då skymta ett ljus mellan alla pappershögar och anteckningsblock! ;-)

I veckan har en delegation från Sverige varit nere i Tyskland för att genomföra uppföljningssamtal med vår äldrekull(GHU091). Igår fick vi i GHU101, tillsammans med GHU091, möjlighet till att sitta ner med representanter från Helikopterflottiljen och Luftsstridsskolan(Flygbefälsskolan och Flygskolan) och få information om läget framgent inom organisationen i stort och vår utbildning framöver och vad som händer med oss när vi någon gång kanske återvänder till hemlandet med väl förtjänta helikoptervingar på brösten. Det gavs även möjlighet för oss att ställa frågor, framföra önskemål och så vidare.

Det är alltid uppskattat med besök från hemlandet och information som berör ens kommande tid i Försvarsmakten!

Annars så kan vi meddela att det verkar som om vi äntligen lyckats få tummen ur och tagit lite bilder här, vilket innebär att vi inom kort med största sannolikhet kommer att lägga upp lite bilder från vår vardag här nere.

Så stay tuned!


Tag!

/Helikopterkadetterna

RSS 2.0