BA-examen, Semester, CRM och Simulatorhalle
Oj, det var ett tag sedan vi uppdaterade er om vad som händer här nere. Så går det när man har mycket för händerna, eller ledighet att ta hand om!


Senast vi hörde av oss var vi mitt uppe i slutspurten på Basic Academics. Efter gemensamma krafttag och stålsättningar var vi i slutet av juni färdiga med alla prov. Detta firades av med ett "Flight Suit Party", som vi inte bör gå in på mer i detalj. De som skall och bör veta något om det kommer att göra det, tids nog!
Hela klassen har presterat mycket väl under detta 3 månader långa teoriskede och det är verkligen med flaggan i absolut topp som GHU101 tar av sig sina Fältuniform 90Lätt och kränger på sig sina väl förtjänta flygställ!
Dagen efter Flight Suit Partyt var det avslutningsbrunch i officersmässen, avslutningssamtal och hemresa till Sverige och välförtjänt semester!

Semestern spenderades av oss, på likartade sätt, men i olika delar av landet. Efter 17 dagars välbehövlig vila var vi så tillbaka i Tyskland för nästa skede i vår utbildning. BHT, Basic Helicopter Training. Den första veckan genomfördes i Bremerhaven, där CRM, Crew Resource Management, stod på schemat. CRM-utbildning syftar till att lära och informera deltagarna om vikten av gott besättningssamarbete och beteende i flygfarkoster. Detta för att undvika att potentiellt farliga situationer uppstår när vi befinner oss i våra helikoptrar. För oss svenskar var det repetition av redan genomgången utbildning på Flygskolan i Sverige, men repetition sägs ju vara kunskapens moder.

Innevarande vecka, som snart lider mot sitt slut, har innehållit många "First time":ers! Bland annat har vi delats upp i "Stick Buddy"-par (man flyger två elever i varje helikopter, tillsammans med en instruktör, IP), vi har träffat våra IP:s, Instructing Pilot, vi har börjat sätta oss i helikopterna och genomföra åtgärder före start, starta motorerna, stänga av motorerna, hovra, taxa och idag fick vi för första gången prova på att faktiskt flyga!
Något som skiljer sig mot "Fixed Wing"-utbildningen i Sverige är att en stor del av utbildningen genomförs i en mycket avancerad simulator. Det är denna vi har använt hittills, men imorgon blir det andra takter. Vi skall få oss en provsmak i en riktig EC 135, för att få känna på hur den riktiga maskinen beter sig och känns, innan utbildningen fortsätter i simulatorn i ytterliggare ett antal veckor!

Det är alltid intressant att prova på något nytt som man vet att man ska hålla på med ett bra tag. Det har därför varit mycket känslor och intryck under veckan. Bara att försöka hålla helikoptern stilla i en "simpel" hovring kräver sin elev.

Ska vi verkligen kunna flyga en sån där om några månader?


Ha det fint!

/GHU 101

RSS 2.0