Checkflight-week!
Innevarande vecka var egentligen en reservvecka, men på grund av det labila tyska höstvädret och ett frånfall av IP:s, så blev det en väldigt intensiv flygvecka med dubbla flygpass om dagen och checkflights allt eftersom vi uppnådde rätt antal flygpass och flygtimmar. Innevarande vecka blev alltså checkflight-week för Class 12 i allmännhet, och de svenska eleverna i synnerhet!

En checkflight är ungefär att jämföra med en uppkörning för körkort. En kontroll och evaluering av flygeleven och att denne kan utföra de manövrar och åtgärder som man övat på under simulator- och real flight-skede och att allting går säkert och proffesionellt till. Checkflighten genomförs av en särskild checkflight-instruktör som har särskild behörighet för den sortens flygningar. Dessa återfinns både bland klassens vanliga IP:s och hämtas även in från andra delar av arméflyget. Något som man lägger vikt vid är givetvis att man inte genomför sin checkflight med samma IP som har utbildat en.

Checkflighten varar i ungefär 2 timmar och under den tiden så går man igenom alla procedurer som skall kontrolleras. Som elev gäller det att hålla huvudet kallt och alla siffror, värden och regler på rätt plats i skallen. Flera små eller färre stora misstag kan nämligen leda till att du får ett U i betyg. Det innebär underkänd och en ny checkflight. Missar man även den så ligger man risigt till. Det kan leda till att du blir avskiljd från utbildningen. Det gäller givetvis även oss svenska elever, vi är här på samma premisser som våra tyska kamrater. Det subtila hotet om eventuell avskiljning kan därför ligga en i fatet när man startar upp sin turbinmotorer och inleder sin checkflight, men det gäller att lägga sådana destruktiva tankar åt sidan och foksuera på det viktiga. Att prestera när det gäller. Som någon sa under en lunch förra veckan, "Det är ju därför man har den antagningsprocess som man har".

Trots regn och byvindar upp mot 25-30 knop i vissa fall, har nu alla svenskar i Class 12 genomfört sin checkflight och alla med goda resultat! Nu är det helg, vi kan slappna av och tillåta oss att njuta över att återigen ha passerat över en tröskel som leder mot vårat mål. Att en dag stå där med helikoptervingar på bröstet och kunna kalla oss själva för militära helikopterpiloter!

Kommande vecka inleds nästa skede i VFR-utbildningen, innehållandes bland annat terrängflygning, navigation, NVG-flygning och bergsflygning. Dessutom har vi varsin soloflight att genomföra, som resultat av våra godkända checkflights.Just nu är det helt enkelt ganska enkelt och väldigt roligt att vara en del av GHU101!Tyskhälsningar!

/GHU101


Kommentarer
Postat av: BOL

Skönt att höra att det går bra för er grabbar. Keep it real!

2010-10-22 @ 15:35:50
Postat av: Chefsingenjören

Lycka till! Kul att se att det börjar fyllas på i de allt för tunna helikopterleden här i Sverige.

2010-10-24 @ 20:23:11
URL: http://chefsingenjoren.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0