Utflykt i Bundesrepublik Deutschland!

Ja, det kanske är midsommar hemma i Sverige. Men det är det inte i Tyskland, och därför sitter vi här nere nu över helgen och pluggar, eftersom vi har två tunga tentor framför oss innan vi kan dra på oss våra flygoveraller. En på måndag och en på tisdag. Därav har uppdaterandet av bloggen blivit lite lidande, vi har mycket annat för oss!


Men låt oss backa bandet ett antal veckor, två närmare bestämt, och berätta lite om GHU 101:s utflyktsvecka i Tyskland!


Veckan syftade först och främst till att genomföra flygmedicinsk utbildning i Königsbrück, det tyska flygvapnets flygmedicinska centrum. Dessutom fick vi möjligheter att besöka städerna Berlin och Dresden, samt den stora flygmässan ILA2010 som lägligt gick av stapeln i Berlin samtidigt som vi fanns på plats.

Veckan inledes dock tidigt måndag morgon med bussfärd från Bückeburg i riktning mot huvudstaden. Väl framme i Berlin gjorde vi oss iordning på våra rum som vi fått på någon sorts militäranläggning i stadens yttre områden. Därefter var det busstransport in till stadskärnan som gällde för lite rundvandring, mat och allmäna trevligheter. Under dagen besöktes ett stadsmuseum och andra klassiska och oklassiska sevärdheter runtom i  staden. Här och var slog vi oss ner för en vilostund och kanske en svalkande dryck. För vissa ur sällskapet avslutades dagen runt 23-tiden. För vissa av oss, inte obetydligt senare!

Dag 2 innebar ett besök på ILA2010, en internationell flygmässa som alltid drar till sig många utländska och inhemska besökare, industrier, företag, arméer och flygvapen. För den flygintresserade fanns det tillräckligt mycket att titta på för att gå upp en ögonstorlek eller två. Det var både utställningar på marken (på plattan och i stora hangarer och tält) samt uppvisningar i luften. Flyguppvisningar som kan vara värda att nämna är bland andra A400M, A380, Eurofighter, Tiger, NH90, Bf-109, Me-262. Markutställningarna utmärkte sig med bland annat C5 Galaxy, B1B Lancer, Predator, AW101 Merlin och Red Bulls Cobra...

Resten av veckan spenderades i Königsbrück strax norr om Dresden. Där ligger, som sagt, tyska flygvapnets flygmedicinska centrum. under tre dagar fick vi uppleva hur vi reagerar under syrebrist på 25000 fot i en tryckkammare, en upplevelse som kan vara nog så viktig om vi i framtiden kommer tjänstgöra i områden på hög höjd (exempelvis Afghanistan). Dessutom ingick det även utbildning i spatial desorientering, vilket innebar att vi med en massa olika simualtorer och maskiner fick uppleva hur det vestibulära systemet kan luras och förvillas i olika situationer.

Det innebar mycket teori syftandes till att få oss att förstå och kunna relatera till det vi senare skulle få uppleva i praktiken. Till detta lades alltså en hel del olika sorters märkliga, intressanta och roliga upplevelser i ett antal olika situationer. En mycket bra och uppskattad utbildning, av såväl tyskar som svenskar!

Givetvis passade vi på att under våra lediga kvällar i Königsbrück besöka Dresden. En fantastiskt vacker stad som man har satsat oerhörda summor på att restaurera och bygga upp sedan återföreningen av Öst- och Västtyskland. Dresden gav verkligen mersmak för ett längre besök, någon annan gång!


Men nu ska vi fixa oss i ordning för att ta oss hem till våran äldsta kamrat som bor inne i byn. Det ryktas om ett substitutfirande av den svenska midsommaren med allt som hör därtill, minus sill.

Visserligen har vi många böcker och övningsuppgifter att läsa och lösa, men är det midsommar där hemma så ska vi nog kunna lösa ut något liknande här nere!

Glad midsommar!


/GHU 101Bilder från utflyktsveckan:ILA2010. Flygplanen var stora, mässområdet var större. Här kunde alla intresseområden och läggningar tillfredställas, så länge de hade med någon form av flygning att göra.

B1B Lancer, amerikansk strategisk kärnvapenbombare.

A400M gjorde, enligt uppgift, sin första offentliga uppvisningsflygning samma dag som vi var där. Stort och häftigt!

C5 Galaxy, ännu större och häftigare!

A380, störst och häftigast!

Tigern bjöd på en enastående flight display, bland annat med manövern på bilden som närmast kan beskrivas som en volt, snarare än en looping...

CH53G är en sådan vanlig syn där hemma i Bückeburg, att vi istället valde att vila i skuggan under ett parasoll och beskåda uppvisningen på avstånd. Dessutom hade vi ju redan sett ett antal genrep på hemmaplan veckorna innan!

Red Bulls Cobra drog blickarna till sig!

B52 Stratofortress, the one and only.

Givetvis kände vi oss nödgade att ta en gruppbild framför NH90:an.

Dresden är en otroligt vacker stad.

Sightseeing med bra lokalkännedom inbyggd i den svensk-tyska gruppen!

Kyrkan som byggdes upp efter återföreningen, efter att ha legat i ruiner i närmare 50 år(!) sedan kriget.

Ett antal olika sätt att få oss ur balans....
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0